fbpx

Oanvända innergårdar i centrala Halmstad. Affärslokaler som är tillfälligt tomma. Platser som med rätt energi och driv förvandlas till levande kulturscener under Art of living. Här får du möta tjejen som brinner för konst som delaktighet och tillgänglighet. Hon har koll på vad som händer i Halmstad inom musik, konst, poesi eller dans den 28-29 juli. Vi har fått en pratstund med Lotta Ek Virack från nätverket Dramalogen.

Hej Lotta, berätta för oss om vem du är.

–Jag är en frilansande kulturutövare, 33 år, med Halmstad som bas. Konsten behöver ambassadörer som öppnar upp och jag jobbar med olika projekt som ger utrymme för konstnärligt utövande. Det är mycket jobb hela tiden, att vara sitt eget varumärke, berättar Lotta.

         Att det här är en en eldsjäl som brinner för konst och kultur råder det inget tvivel om. Hon sprudlar av entusiasm och liv när hon engagerat pratar om vikten av  att konst når ut till många och att det lokala kulturlivet bör synliggöras och tillvaratas. Och att kultur handlar om medskapande och gränsöverskridande kontakter.

   Hur ser det ut för kulturarbetare i Halmstad med omnejd?

   –Det är lika här som på andra håll, för att  klara sig är det nödvändigt att stå flera ben. Vid sidan av det konstnärliga arbetet gäller det att få olika uppdrag för att klara sig som egen företagare. 

    Själv har Lotta arbetat med kultur som redskap i bemötandefrågor för anställda inom region, kommuner och näringsliv.  Kultur som ett pedagogiskt verktyg i skolan, musikföreställningar och teater är andra exempel. Basen för Lottas engagemang och olika uppdrag är nätverket Dramalogen som består av 25 frilansande konstnärer från olika fält. Musiker, arkitekter, skådespelare, dansare, fotografer eller filmare ingår i nätverket med ambitionen att hitta utlopp för sina kunskaper på nya sätt. Dramalogen är med 1,5 tjänst idag en enhet inom Halmstad kommuns kulturförvaltning och har funnits i fem år.

Du är projektledare för innergårdarna under Art of Living. Berätta om tankarna bakom det hela.

     –Jag har erfarenhet från tidigare stora evenemang och vet att det kan  bli intressant att lyfta fram oväntade platser som inte brukar vara befolkade. Plötslig så  händer det något där, något nytt. Innergårdarna ligger centralt men folk har inte så mycket ärenden dit, förklarar Lotta och fortsätter:

    – Jag vill gärna skapa magi, att göra ett program som är så brett som möjligt. Tanken är att det ska finnas någonting för olika smaker på de olika scenerna, mötesplatser för alla, som en smältdegel, från folkmusik till hip-hop. Kan vi få människor att mötas, strosa runt på Köpmangatan och uppleva något nytt,  då reduceras olika fördomar. 

Vad händer  i de tomma affärslokalerna?

    –Det är ont om galleriplatser i Halmstad så här blir det en chans att få ställa ut. Lokalerna kan se lite ruffiga ut, som det kan vara i New York, det gör inget. Huvudsaken är att konst i alla möjliga former kan nå ut till många. Jag curerar det hela.

Finns det intresse av att delta på Art of Living? 

      Lotta tvekar inte i sitt svar, visst finns det intresse bland både etablerade konstnärer och musiker och från andra konstutövare som önskar att finna en publik. Med sitt engagemang och nätverk är hon i full gång med att att fånga upp idéer, koordinera och ta emot intresseanmälningar. Många aktörer är inblandade, hyresgäster och affärsinnehavare runt innergårdarna är förstås berörda. Hon skrattar och lovar att det blir inte hårdrock sent på kvällen.

        –Nu gäller det att skapa att varierat innehåll, det kan bli lite av varje, jag vill gärna att alla konstformer kan bli representerade. Det vore kul med ett litet teaterprogram, säger Lotta.

Hur ser du på Art of Living som stadsfestival?

        Det är lite annorlunda jämfört med tidigare evenemang. Här kan alla vara med under samma tak, både besökare och de som vill vara medproducenter. Det är helt rätt att satsa på den närodlade kulturen. Vi behöver inte ta in stora stjärnor utifrån, det finns så mycket kreativitet bland halmstadsborna. Det är ingen jury som väljer ut till gallerierna, det är upp till konstnären själv att vara med. 

Innan vi skiljs åt kommer Lotta på vad hon vill tillägga. Att Art of Living påminner om grundtankarna för Dramalogens verksamhet, kultur för dialog och ett hållbart samhälle.

Och förstås att det fortfarande är öppet att komma med intresseanmälningar till artofliving@dramalogen.se

Leave a Reply

Lär av historien, fantisera om framtiden, skapa i nuet